از دیرباز خدمت و خدمتگزاری به هم نوعان، دارای ارزش و ارج والایی بوده و شاید قریب به یقین بتوان گفت ارزشمندی و حسن فعلی و فاعلی خدمت به هم نوع امری فطری و همزاد با بشر است. در اسلام، خدمت به خلق مقدمه قرب الهی، ملاک ارزشمندی انسان و مهمترین ویژگی انسان مؤمن تلقی شده است. اما این مهم زمانی مقبول درگاه احدیت و ارزشمند شمرده میشود که فرد، عمل خود را خالصانه و تنها به منظور کسب رضای الهی انجام داده باشد. با این وصف هدف از این پژوهش، بررسی ویژگیها و انواع خدمت به دیگران در نامه امام صادق(ع) و تأثیر آن در مدیریت اسلامی میباشد. اهمیت تحقیق حاضر بر آن است که مدیریت اسلامی را در منابع دینی با رویکرد اثر پذیری از معنویات مورد بررسی قرار داده است. این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. نتایج ویافته های به دست آمده ازآن نشان میدهدکه ویژگیها و روشهای خدمت به دیگران و نتیجه آن در قالب 18 مقوله قابل یاد آوری است. زیر مقولههای آن از حدیث مورد نظر 91 مورد به دست آمده است و تأثیر آن در مدیریت اسلامی در چهار مورد: وجدان، تقوا، دین مداری و در معرض دید بودن، ذکر شده که نشان دهنده این مطلب میباشد که «خدمت در مدیریت اسلامی یک تکلیف است».
مومنی, حسین و رحیمی, غلامحسین . (1398). فهم خدمت به دیگران و تأثیر آن در مدیریت اسلامی (در جواب امام صادق(ع) به نجاشی والی اهواز. معارف اسلامی و مدیریت, 5(10), 5-30.
MLA
مومنی, حسین , و رحیمی, غلامحسین . "فهم خدمت به دیگران و تأثیر آن در مدیریت اسلامی (در جواب امام صادق(ع) به نجاشی والی اهواز", معارف اسلامی و مدیریت, 5, 10, 1398, 5-30.
HARVARD
مومنی, حسین, رحیمی, غلامحسین. (1398). 'فهم خدمت به دیگران و تأثیر آن در مدیریت اسلامی (در جواب امام صادق(ع) به نجاشی والی اهواز', معارف اسلامی و مدیریت, 5(10), pp. 5-30.
CHICAGO
حسین مومنی و غلامحسین رحیمی, "فهم خدمت به دیگران و تأثیر آن در مدیریت اسلامی (در جواب امام صادق(ع) به نجاشی والی اهواز," معارف اسلامی و مدیریت, 5 10 (1398): 5-30,
VANCOUVER
مومنی, حسین, رحیمی, غلامحسین. فهم خدمت به دیگران و تأثیر آن در مدیریت اسلامی (در جواب امام صادق(ع) به نجاشی والی اهواز. معارف اسلامی و مدیریت, 1398; 5(10): 5-30.